При своята поява в Хехинген, Лидия Ошавкова беше възхитителна по най-естествен начин чрез завладяващата красота на звуците на своята флейта и чрез техническото съвършенство на изпълнението си. Своето огромно музикално майсторство Лидия Ошавкова използва най-вече, за да разгърне със своя тон всички нюанси на бароковото звуково великолепие, като вложи в ансамбловото изпълнение и своите собствени личностни белези, без да допусне заличаването на общия профил.
 Вестник "Хехингер Унд Умгебунг", N. 85, 11.04.2000
   Лидия Ошавкова изсвири концерта в ре мажор на Б.Ромберг със зашеметяваща виртуозност и изключителен музикален усет. С избистрен, елегантен и мощен тон, с перфектно фразиране. С бисерно чисти пасажи, завладяващи със своя блясък и непознаващи ограничение в бързината. С подобно на гласово пеене извивки и трептения, с ясен контур на всеки тон.
 Вестник "Ройтлинген Генераланцайгер", 04.04.2000
 
МОЦАРТ: Концерт в C за флейта, арфа и оркестър, К. 299; Адажио и Рондо в C за глас хармоника, флейта, обой, виола и чело, K. 617; Квинтет в E flat за пиано и духови инструменти, K. 452. (Лидия Ошавкова,флейта; Клаудия Антонелли, арфа; Атанас Атанасов, глас хармоника; Виктор Чучков, пиано; Иван Кожухаров, диригент). DIVERTIMENTO 31020

   Това е приятна колекция от сравнително непретенциозни творби на Моцарт. И трите пиеси са изпълнени стилово, и са изящни и изразителни без превзетост. Програмата има успех. Концерта за флейта, арфа и оркестър, К. 299 е записван много пъти и от по-известни изпълнители - моят списък включва флейтистите Аджоран, Галуей, Граф, Палма, Рампал. И все пак препоръчвам това класическо изпълнението на една чудесна група инструменталисти от София.
 Майкъл Улман
"Фанфар" - Ян./Фев. 1995, V18, N.3
The Magazine for Serious Record Collectors
 
GD 130 Вивалди – "Годишните Времена"; Хендел – Кончерто Гросо, Оп. 6, 9

   Четирите концерта, именовани на четирите годишни сезона, са пробен камък и за оркестър и за солист – тук става дума за флейтовия вариант на творбата, изпълняван от прочутата не само в България професор Лидия Ошавкова. Отличен интерпретатор на ренесансово-барокова музика, Ошавкова притежава всички качества, необходими за да бъде наредена до най-забележителните флейтисти на нашата епоха. Изпълненията и се открояват с метроритмична гъвкавост, красив тон, свобода на изказа и техническа стабилност.
 Гега Ню
В рамките на конкурса "Валентино Буки", представените от нея „Правила и съвети за младите флейтисти”  са окачествени като съкровище в тяхното обучение.