Лидия Ошавкова е позната на публиката освен като дългогодишната първа флейта на Софийската филхармония (1966-1994) и като изтъкнат солист по нашите и световните сцени. Като солист на основания от нея "нов камерен ансамбъл", както и на "Ladies chamber ocrchestra", през последните години тя изнася многобройни концерти в Италия, Испания, Люксембург, Германия. Свири в големите зали като "Бунка Кайкан" в Токио (като солист на Моцартов камерен оркестър), камерна зала на Берлинската филхармония (с "Годишните времена" от Вивалди, представени и на CD), "Scuola Grande San Roccho" във Венеция и др.
Възпитаничка на френската флейтова школа (нейни учители са били големите Жан-Пиер Рампал и Ален Марион) и като професор по флейта в Музикалната академия в София, тя е поканена да преподава в различни крайща на света - Гърция, Турция, Корея, Япония, Германия, Франция.
През 1999г. е председател на журито на Международнитя флейтов конкурс "Валентино Буки" в Рим, Италия. Член е на Италианската флейтова академия "Flutissimo", като редовно участва в симпозиумите й.
Свирила е като солист под палката на големите диригенти: сър Джон Причард, Мицуиоши Оикава, Шунсаку Цуцуми, Марио Мериго, Дитер Шолер-Мано, Емил Чакъров, Константин Илиев и др. в концертите за флейта на Моцарт, Бах, Вивалди, Меркаданте, Райнеке, Жоливе, Онегер, Жак Ибер, Ромберг ...
Лидия Ошавкова е била първа флейта на Фестивалния Оркестър София, България и Симфоничния Оркестър към лятната академия "Chiggiana" Sien, Италия. Тя е участвала като солист в редица международни фестивали във Венеция и Торино, Руан и Онфлъор, Токио и Йокохама, Софийски музикални седмици и др.
От 1999г. има дуо с китаристката Кали Кастори (Гърция), с която записват за радио, за CD и участват в редица фестивали.
В "Салон на изкуствата" 2002г. в НДК Лидия Ошавкова представи за първи пут на софийската публика 3-те Сюити за флейта и джаз трио от Клод Боулинг (съвместно с големите имена на българскиа джаз Антоний Дончев, Ангел Заберски и Христо Йоцов).
Лидия Ошавкова е записала 3 CD за "Гега ню", София, 2 CD за "Дивертименто", Виена (Концерт за флейта и арфа от Моцарт с Клаудия Антонелли), както и за "Конкорд", САЩ.
Носителка на "Кристална лира" за 2003г от Съюза на музикалните дейци, и "Златна муза" за 1992 на Руския културно информационен център.